lördag 3 november 2012

Birth of the cool

"There was me, that is Alex, and my three droogs, that is Pete, Georgie, and Dim, and we sat in the Korova Milkbar trying to make up our rassoodocks what to do with the evening. The Korova milkbar sold milk-plus, milk plus vellocet or synthemesc or drencrom, which is what we were drinking. This would sharpen you up and make you ready for a bit of the old ultra-violence." 
När jag läste första delkursen i Filmvetenskap så skulle man lämna in en filmanalys på ett par sidor. Läraren sa då att majoriteten av dessa analyser är på en film av Stanley Kubrick och inte allt för sällan ju "A clock work orange." Vad är det då som har gjort denna film så populär? Att den är beyond en kult klassiker. Att den fascinerar människor än idag.  Låtar handlar om Alex, folk har maskerader på filmens tema, stilen har inspirerat modeskapare och you name it. Filmen skildrar våld och sex på ett rått sätt. Den handlar om en psykopat som åker fast  efter att ha mördat och våldtagit och ska göras om i ett projekt som är lett av regeringen. Dock går saker snett.
Alex är snygg, överintelligent och totalt befriad från alla former av empati. Men kan man lära honom ett annat beteende? Jag ska inte spoila för mycket för er som trots allt inte har sett den. Vad har ni för tankar och funderingar kring denna film?

1 kommentar:

Jag publicerar din kommentar efter att ha läst den. Your comment will be published after I have read it.