fredag 19 april 2013

Övertramp

Nu ska jag verkligen inte nämna några namn men en person tog mycket illa vid sig vad jag skrev om hen. Nu är jag lärt mig en läxa. Jag ska akta mig för vad jag lämnar ut för uppgifter om folk. men å andra sidan så har ju jag rätt att uttrycka mig. Vet inte vad som gäller rent juridiskt. Vad som anses vara förtal eller inte. Men man får ju respektera andras integritet. Jag gjorde inte det. Carina Rydberg hänger ut folk till höger och vänster i sina böcker men det är ju litteratur.

Jag kommer skriva en bok och då kommer personerna ha annat namn men man kommer ju förstå vilka de är. En kommer hetta Sessan och då förstår ju folk vem jag menar. Alltså de invigda. Sessan kommer inte bara ha fördelaktiga drag i boken. Så jag vet inte vad hon kommer att tycka. Sessan är spontan, nyfiken, glad och rolig men också lite manipulativa och mycket självupptagen. Men som sagt jag har lärt mig en läxa. Jag kamouflerar karaktärerna fast man kanske inte behöver vara Einstein för att räkna ut vilka de är.  Men som sagt efter att den här personen hört av sig så fick jag mig en tankeställare inte för att jag är rädd och bli anmäld för förtal men mest för att jag inte tänkte på att folk av olika anledningar har ett privatliv att skydda. Kan nån juridik? Vad säger lagen? Hur mycket måste man lämna ut för att det ska anses vara förtal?

4 kommentarer:

  1. "Den som utpekar någon såsom brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller eljest lämnar uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning, dömes för förtal till böter." Sedan kan ju innebörden av "klandervärd" och "missaktning" vara öppna för tolkning. Med tanke på vad Carina Rydberg (hon var nära att bli stämd för förtal, dock) och Knausgård kommer undan med är det svårt att bli dömd för förtal. Men det är väl inte det saken gäller. Vet inte vad du har skrivit men det handlar väl om vad som känns bra i hjärtat. Känns det bra att skriva att någon är t.ex. ful, har liten snopp eller är självcentrerad? Är det nödvändigt? Angående romaner vore det uppfriskande generellt om författare inte bara skrev om sig själva, men det är min åsikt. Måste till slut säga att det du skriver om din pappas städerska och om tiggande romer i din skunk-dagbok är obehagligt och rasistiskt och dömande.

    SvaraRadera
  2. Okej tack! Jag vet att jag gjorde fel och har bett om ursäkt. Hur du väljer att tolka det jag skriver är upp till dig. Du behöver inte gilla det jag skriver eller ens läsa. Jag tänker inte sluta blogga men i fortsättningen ska jag vara mer försiktig med vad jag säger. Inte för att skydda mig själv men för att skydda andra.

    SvaraRadera
  3. Nej, så klart jag inte "behöver". Vet inte vad det har med saken att göra, dock. Du tycks ha svårt att förlika dig med att om du skriver offentligt så får du ta ansvar för vad du skriver - både när det gäller "förtal" av enskilda och följande meningar : "En rom kom fram och bara "please" och jag hade lust att slå till hen. Så otroligt tröttsamt när det är så många som tigger." och RUT-avdragsfräscha : "Vår polska städerska är och gör lägenheten clean and tidy. Hon får 900 kr för att städa 8 rum. Det går ju bra men vill man henne nåt så blir det svårt då hon talar urusel svenska och ännu sämre engelska. Man bara människa du måste lära dig svenska du bor ju ändå här."
    Såklart kommer du stöta på reaktioner när du skriver sådant. Du verkar må väldigt dåligt och då kan det vara svårt att se sig själv som en delvis privilegierad person (vit, övre medelklass) som dessutom förstärker ojämlika strukturer i samhället. Men du har fortfarande ett ansvar. Det är också ett sätt att bibehålla sin värdighet.
    over and out


    SvaraRadera
  4. Du jag mår inte särskilt dåligt just nu. Jag uttrycker mig inte alltid pk men jag har bloggat sen 2006 tror du inte folk reagerat på det jag skriver. Dessutom så har städerskan slutat. Jag har inget emot henne och har varit snäll mot henne. Romerna son sitter utanför huset där jag bor brukar jag släppa in i porten så de får värma sig. Men man har väl rätt att bli irriterad på dom också.

    Såna här kommentarer tycker jag är helt okej! Hoppas du får nåt utav av min blogg annars. Du kommer ju tillbaka så något är det du gillar.

    SvaraRadera

Jag publicerar din kommentar efter att ha läst den. Your comment will be published after I have read it.