torsdag 6 oktober 2016

Ny livsstil

Jag gick en lång promenad i höstsolen mellan T-Centralen och Filmhuset. Det tog 45 minuter ungefär. Jag är i dålig form. Har dålig kondis och är för tung. Men man måste ju börja nånstans ju. Igår tränade jag sammanlagt 45 minuter på löpbandet. Mitt gym har en tjejdel och jag var i den första halvtimmen och sen den sista kvarten tränade jag på en maskin som låg vid receptionen. Så var det det här med maten. Jag äter för mycket. Jag ska börja skära ner på portionerna och byta ut livsmedel mot nyttigare alternativ men det är lättare sagt än gjort. Problemet är att jag älskar att äta ute på restaurang och caféer. Då är det ju svårt att veta exakt vad man får i sig. Jag lärde mig när jag gick på Viktväktarna en gång att man ska undvika friterat och allt som har prefixet smör-. Smörstekt smördegsinbakad och så vidare. Men trots att man undviker det fetaste så blir det ju för kaloririkt ändå. En Caesarsallad kan bli onyttigare än en kebabtallrik med ris om man väljer dressingen på salladen. Sött som godis och bakverk kan jag avstå men jag älskar mat. Jag har många gånger i ren desperation beställt måltidsersättningar men det funkar inte för mig. Jag måste få äta och njuta av maten. Hemma har jag bara en kokvrå och inget ordentligt kök och inget matbord så jag får äta i sängen eller vid datorn och det är ju inte så trevligt. Därför äter jag ute. Någon som har några tips på hur jag ska göra för att leva sunt?

3 kommentarer:

 1. Gör en god salladsdressing och smaksätt salladen med den. Annars kan grönsakerna bli lite trista. Man kan blanda till en dressing som bara blir godare av att stå sig. Så skär man bara upp lite grönsaker och häller på dressing då man är sugen på något, istället för att äta skit. Ex på recept : 1 dl olivolja 2 msk vitvinsvinäger, italiensk salladskrydda efter smak, lagerblad efter smak, salt efter smak, peppar efter smak, en vitlöksklyfta.

  SvaraRadera
 2. Tack för rådet med dressingen. Ska testa.

  SvaraRadera
 3. Hej! Det finns inget enkelt sätt att sluta äta det en tycker är gott. Ätstörningar gör det ännu jobbigare att gå ner i vikt, har du fått prata med någon om dina viktproblem utifrån ett ätstörningsperspektiv? Be om den hjälpen, det kan hjälpa så otroligt mycket att förstå varför man har ett skevt förhållande till mat.

  Konkreta tips; googla TDEE Calculator det visar vilket kaloribehov du har per dag. Om du hittar en bra berättar den hur många kalorier du ska äta för att gå ner, om du tränar samtidigt så kanske du måste äta fler kalorier...
  Andra tipset är att ladda ner appen life sum som är en kaloriräknare. Räkna kalorierna även gottis-dagarna, det visar en vad man åker ditt på.
  Tips 3: Stirra dig inte blind på det som var dåliga kalorier. Fett ger mättnad, ät näringstät mat. MEN om du är en person som behöver mycket mat; ha typ alltid råkostsallad i kylen.
  Riv morötter, äpplen, rödbetor osv blanda med skuren vitkål, rödkål, broccoli, blomkål och ha på salt, olja & valfri vinäger. Ha som utfyllnad till alla rätter.

  SvaraRadera

Jag publicerar din kommentar efter att ha läst den. Your comment will be published after I have read it.